Tip 1: Meer aandacht voor welzijn? Laat de relatie tussen de natuurlijke omgeving en de benouwde omgeving elkaar versterken met biophillic design.
Uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in “Journal of Environmental Health Science and Engineering” bleek dat patiënten met uitzicht op natuurlijke elementen in een ziekenhuis minder pijnmedicatie nodig hadden en tot wel 30% sneller herstelden na een operatie. Werknemers in een kantoor met natuurlijke elementen hadden 30% minder ziekteverzuim en waren minder gestrest. Bottomline: biophilic design is een steeds populairder wordend ontwerpprincipe in de zorg. Maar er is meer. Veel meer.
Het gebruik van natuurlijke elementen en materialen, kleuren en patronen die geïnspireerd zijn op de natuur, en ruimtes voor ontspanning en reflectie kunnen bijdragen aan het welzijn van patiënten en personeel in zorgomgevingen. Het is belangrijk om bij het ontwerpen niet alleen te focussen op functionele aspecten, maar ook op het creëren van een omgeving die bijdraagt aan het welzijn van alle gebruikers.
TIP 2: ZET TECHNOLOGIE IN VOOR EEN MENSELIJKE BENADERING
In de serie Black Mirror wordt in de aflevering “Be Right Back” het idee van technologie als vervanging van menselijk contact onderzocht. Na de dood van haar partner koopt de hoofdpersoon Martha een AI-programma dat op basis van zijn online activiteiten zijn persoonlijkheid simuleert en een interactieve chatbot creëert.
De aflevering laat zien hoe technologie kan inspelen op menselijke behoeften en benadrukt het belang van een menselijke benadering in technologie.
Om deze menselijke benadering te realiseren, is het belangrijk om inzicht te hebben in de uitdagingen en behoeften van gebruikers, zoals patiënten en medewerkers in de zorg. Door deze kennis toe te passen bij de ontwikkeling van technologieën kunnen we de ervaring van gebruikers verbeteren en zorgen voor een meer menselijke benadering en effectieve aanpak.
TIP 3: CREËER FLEXIBILITEIT VOOR EEEN BETERE WERKOMGEVING
Om de eerder genoemde punten te realiseren, is het belangrijk om flexibiliteit te integreren in de werkomgeving. Door de toenemende vraag naar aanpasbaarheid en flexibiliteit worden steeds meer ziekenhuizen uitgerust met ruimtes die snel kunnen worden aangepast aan de veranderende behoeften van patiënten.
Flexibele werkruimtes bieden verschillende voordelen voor ziekenhuizen. Ze kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de veranderende behoeften van het ziekenhuis en het personeel. Zo kan bijvoorbeeld met modulaire meubels een ruimte worden omgebouwd tot een vergaderzaal of trainingsruimte, wat bijdraagt aan een efficiënte benutting van de beschikbare ruimte en helpt bij het maximaliseren van de ruimte. Bovendien dragen flexibele werkruimtes bij aan een betere samenwerking en communicatie tussen verschillende afdelingen en teams.
TIP 4: KIES VOOR SLIMME VERLICHTING
Dit type verlichting past zich automatisch aan op basis van bewegingsdetectie en daglichtniveaus, waardoor het energiezuiniger is en de patiëntenervaring verbetert. Ook draagt het bij aan de veiligheid, bijvoorbeeld bij noodgevallen. De nieuwste trend is circadiaanse verlichting, gericht op het reguleren van onze biologische klok en bevorderen van een gezonde slaap-waak cyclus. Dit wordt steeds vaker toegepast in ziekenhuizen, vooral bij langdurig verblijvende patiënten, en draagt bij aan een betere gezondheid en welzijn van patiënten en personeel.
TIP 5: HOE KLEURGEBRUIK IN ZIEKENHUIZEN AUTONOMIE EN HERSTEL KAN BEVORDEREN
Er zijn steeds meer innovatieve manieren om kleur te gebruiken in ziekenhuizen. Zo kunnen interactieve wandpanelen van kleur veranderen op basis van de lichaamstemperatuur van patiënten, wat voor extra comfort en een meer persoonlijke ervaring kan zorgen. Kleurentherapie kan worden ingezet om de stemming en het welzijn van patiënten te verbeteren, bijvoorbeeld om ontspanning te bevorderen of om pijn te verminderen. Ook kan AR-technologie worden gebruikt om patiënten te helpen hun omgeving aan te passen en een gevoel van controle te geven. Zo kan bijvoorbeeld met AR de kleur en verlichting in een ruimte worden aangepast aan de voorkeuren van de patiënt.
TIP 6: DUURZAAM DESIGN
De ecologische voetafdruk van Nederland is meer dan 7 keer zo groot als de Nederlandse biocapaciteit en 3,6 maal groter dan wereldwijd beschikbaar is.
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet schat dat de gezondheidszorg wereldwijd verantwoordelijk is voor ongeveer 4,4% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Het is daarom belangrijk voor ziekenhuizen om duurzame keuzes te maken en hun ecologische voetafdruk te verminderen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de patiënten en medewerkers.
TIP 7: MEER RUIMTE VOOR COMFORT EN PRIVACY
Een rustige en comfortabele omgeving is van groot belang voor het herstel van patiënten in ziekenhuizen. Om deze omgeving te creëren, worden steeds meer 1-persoonskamers gebouwd en worden geluidsabsorberende materialen zoals akoestische plafonds en wandpanelen gebruikt om geluidsoverlast te verminderen.
Daarnaast kunnen technologische innovaties zoals digitale schermen en slimme bedden zorgen voor meer comfort en gemak voor patiënten. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld zelf de temperatuur, verlichting en het geluidsniveau regelen en informatie krijgen over hun medische conditie en behandeling. Het gebruik van deze innovaties draagt bij aan een gevoel van controle en verbetert het herstelproces van patiënten.